Kan du ikke finde de rigtige lygter? Prøv vores LED-Guide nemt og hurtige lige

her
Se vores sortiment

Regler for påhængsvogn til traktor

Der findes meget lovgivning og regler for traktorkørsel med moderne og registreringspligtige påhængsvogne. Selvom disse regler kan være svære at finde rundt i, skal de til hver en tid overholdes, så du ikke er til fare for andre trafikanter.

Med udgangspunkt i traktorbekendtgørelsen har vi i følgende blogindlæg udpenslet reglerne, så du kan danne dig et nemt og overskueligt overblik over dem. Vi vil derfor undersøge reglerne for:

  • Udstyr på påhængsvogne
  • Lys og reflekser
  • Sikring af last
  • Godkendelse og mærkning
  • Køretøjets bredde
  • Maksimal hastighed
  • Undtagelser og særlige tilladelser

Læs med og bliv klogere på reglerne for traktorkørsel med registreringspligtige påhængsvogne.

Udstyr på påhængsvogne

Når du kører traktor med en registreringspligtig påhængsvogn, skal påhængsvognen være forsynet med udstyr, som lever op til traktorbekendtgørelsen om indretning og udstyr for traktorer og motorredskaber, herunder påhængsvogne.

På den måde sikrer du, at din påhængsvogn ikke er til fare for andre trafikanter.

Sikker fastgørelse 

Det er påkrævet, at din påhængsvogn skal være forsynet med en tilkoblingsanordning, som passer til det koblingssystem, som din traktor i forvejen er udstyret med. Påhængsvognen skal nemlig være stabilt fastgjort, så den ikke udgør en fare under kørsel.

Bremsesystem

Hvis påhængsvognen er stor eller tung, skal den være forsynet med et bremsesystem, som under alle forhold kan bremse vognen på en sikker og hurtig måde. Det betyder, at mindst 50% af påhængsvognens samlede totalvægt skal hvile på de bremsende hjul.

Afskærmning

Rager påhængsvognens bagende mere end 40 cm ud bag hjulene, skal den være forsynet med en bagkofanger for at beskytte mod underkøring. Dette reducerer risikoen for skader ved sammenstød.

Dæk

Samtlige hjul på påhængsvognen skal være forsynet med egnede dæk, hvis den er knyttet til en registreret traktor.

Er påhængsvognen ikke trukket af en registrerings- eller godkendelsespligtig traktor, er kravene for dæk mere fleksible. 

Derfor må påhængsvognen gerne være udstyret med elastisk hjulbeklædning, bælter med tilsvarende egenskaber som dæk, eller glatte valser. Disse hjultyper er især egnede til kørsel i udfordrende terrænforhold som landbrug eller skovbrug.

Ligesom på traktorer og andre motorredskaber, må påhængsvogne til traktorer og motorredskaber samt andre påhængsredskaber kun anvende pigdæk i perioden 1. oktober til 30. april.

Lys og reflekser

Påhængsvogne skal være udstyret med lys og reflekser, som skaber synlighed både dag og nat. Derfor skal påhængsvogne også være udstyret med et el-stik, så lygterne på påhængsvognen bliver tilsluttet de tilsvarende lygter på det trækkende køretøj, herunder traktorer.

Positionslygter

Hvis påhængsvognen er bredere end 1,6 meter, skal den være udstyret med to fremadrettede positionslygter, der lyser med hvidt. Positionslygterne skal kunne ses klart fra mindst 300 meters afstand.

Er du på udkig efter positionslys til din påhængsvogn, kan du med fordel se nærmere på vores hvide LED positionslys, som har en mulitvolts tilslutningspænding fra 10V til 30V. Samme positionslys fås også i rød

Baglygter

Påhængsvognen skal ligeledes være udstyret med to baglygter, som lyser rødt. Ligesom positionslygterne, skal de røde baglygter også være synlige fra 300 meter, og de må ikke være blændende.

Stoplygter

Der skal også være monteret røde stoplygter på påhængsvogne til traktorer. Stoplygterne skal være kraftigere end baglygterne, så det er tydeligt for bagfrakommende, at vogntoget bremser.

Hos AgroLED er stoplys inkluderet i mange af vores LED-baglygter. Mangler du derfor både baglygter og stoplygter, bør du se nærmere på vores LED baglygte sæt med trekantet refleks.

Markeringslygter

Er påhængsmotoren over 2,1 meter lang, skal den være udstyret med to bagudrettede og røde markeringslygter. Disse lygter skal også kunne ses tydeligt på 300 meters afstand, og de må heller ikke være blændende.

Mangler du markeringslygter til din traktor eller påhængsvogn? Hos AgroLED har vi et stort udvalg af markeringslygter, som lever op til alle regler for markeringslys.

Reflekser

Påhængsvogne skal også være udstyret med to bagudrettede og trekantede reflekser, som peger opad. Begge reflekser skal være røde, og de skal være godkendte og mærkede.

Der skal ligeledes være monteret to fremadrettede hvide reflekser til påhængsvognen samt gule sidereflekser på hver side, som også skal være godkendte og mærkede. 

Reflekserne monteret på påhængsvogne skal bidrage til at gøre dem synlige under alle vejrforhold.

Sidemarkeringslygter

Hvis påhængsvognen er over 6 meter lang, skal den være forsynet med gule sidemarkeringslygter langs siderne. Disse lygter skal ligeledes være synlige på 300 meters afstand – uden at være blændende.

Retningsviserblinklygte

Der skal være to gule retningsviserblinklygter på hver side af påhængsvognen, som skal kunne afgive mindst 60 til 120 blink i minuttet.

Nummerpladelygte

En registreringspligtig påhængsvogn skal også have mindst en hvid nummerpladelygte, som skal belyse nummerpladen nok til, at den er synlig på 20 meters afstand. 

Opsummering samt andre regler for belysning af påhængsvogne

Udover ovenstående regler for belysning skal påhængsvogne også været udstyret med belysning i form af lygter og reflekser ud fra følgende regelsæt:

  1. En eller to hvide baklygter.
  2. En eller flere arbejdslygter.
  3. Fire røde baglygter.
  4. To hvide positionslygter.
  5. To fremadrettede hvide markeringslygter, såfremt køretøjets bredde overstiger 1,8 m.
  6. To bagudrettede røde markeringslygter, såfremt køretøjets bredde overstiger 1,8 m.
  7. En eller to røde tågebaglygter.
  8. Gule sidemarkeringslygter.
  9. En eller to gule forblinklygter i hver side.
  10. En eller to gule sideblinklygter i hver side.
  11. To eller tre gule bagblinklygter i hver side.
  12. Tre eller fire røde stoplygter.
  13. Supplerende fremadrettede hvide reflekser.
  14. Supplerende bagudrettede røde reflekser.

    Her gælder ikke reflekser, som er sammenbygget med lygter, eller som indgår i bomærker eller lignende. Supplerende reflekser skal være trekantede og anbragt med spidsen opad.
  15. Supplerende gule sidereflekser.

 

Hvis du er på jagt efter nye LED-lygter til din traktor eller påhængsvogn, bør du prøve vores LED-guide. Her kan du søge på din traktor og finde præcis de LED-lygter, som passer til dit køretøj. 

Sikring af last

Ved traktorkørsel med påhængsvogn skal lasten være forsvarligt fastgjort. På den måde sikrer du, at lasten ikke falder af undervejs, eller skaber fare for andre trafikanter.

Gør derfor brug af remme, kæder alle andet udstyr, som kan holde på lasten under kørsel. Rager lasten udover vognens bagende eller sider, skal dette tydeligt markeres med advarselsflag eller lys, så det er synligt for andre trafikanter.

Godkendelse og mærkning

Alle moderne påhængsvogne skal opfylde den danske lovgivning. Derfor skal påhængsvognen være udstyret med en godkendelsesplade, som tydeligt viser vognens tilladte totalvægt og akseltryk.

Eventuelle ændringer i påhængsvognens konstruktion og brug skal altid godkendes af myndighederne.

Særlige krav til påhængsvognens bredde

Hvis din påhængsvogn er bredere end 2,55 meter, skal du anskaffe særlig tilladelse for at kunne køre med påhængsvognen på offentlige veje. Det samme gælder for påhængsvogne, der er bredere end 2,30 meter, som bruges på snævre veje.

Du skal også sørge for tilladelse til at køre med din påhængsvogn, hvis den har en samlet længde på 12 meter.

Sådanne tilladelser gives kun, hvis det kan garanteres, at påhængsvognen ikke skaber farlige situationer i trafikken.

Maksimal hastighed

Der er særlige regler for hastighed, når du kører traktor med påhængsvogn. Her afhænger den maksimale hastighed af vognens vægt, bremsesystem og vejens type.

Dog må du typisk ikke køre hurtigere end 30 km/t med en fuldt lastet påhængsvogn på almindelige veje. Til gengæld kan hastighedsbegrænsningerne være højere på motorveje og større landeveje, hvilket ofte kræver særlig godkendelse.

Undtagelser og særlige tilladelser

I visse situationer kan der gives dispensation for reglerne. Det gælder eksempelvis for landbrugskøretøjer, der kun bruges på private veje til specifikke opgaver. Her kan der gives undtagelser for kravene om belysning eller bremser. 

Dog skal undtagelserne altid godkendes af myndighederne, og køretøjerne, herunder påhængsvogne, skal stadig være sikre at bruge.

Læs også vores guide: Sådan vælger du den rette belysning.

Regler for påhængsvogn til traktor

betterstack-monitoring