72177776
info@agroled.dk
Produktsortiment
LED Guide

LED belysning til gravemaskiner

Du kender det sikkert, du møder ind på byggepladsen eller skal til at udføre vejarbejde eller dræns arbejde en mørk vintermorgen. Du starter din gravemaskine så den kan blive varm og sætter dig tilbage i bilen eller skurvognen og får en kop kaffe indtil at det begynder at lysne op igen, så det er muligt at betjene din gravemaskine forsvarligt, for dine halogen arbejdslamper er for længst rystet i stykker eller giver bare ikke den optimale belysning.

Alt for mange ældre gravemaskiner er fra nye udstyret med halogen arbejdslamper. Med en fortid i entreprenør branchen hvor jeg arbejdede med forsyningsledninger kunne det være direkte uforsvarligt at begynde at grave fra morgenstunden i vinterhalvåret da der var dårligt udsyn fra gravemaskinen, da arbejdslamperne ofte var rystet i stykker eller bare var så ringe at man lige så godt kunne undlade at tænde dem.

Derfor blev morgnerne ofte brugt på andet arbejde hvor gravemaskinen ikke blev udnyttet, i frygt for at man kom til at grave kabler over. Dette er naturligvis ikke optimalt, da en gravemaskine ofte er et dyrt aktiv at have stående uudnyttet.

Endnu værre er, at det går udover sikkerheden i arbejdsområdet hvis der ikke er en optimal belysning på gravemaskinen. Tænk sig en ulykke der kan ske, hvis maksinføreren kommer til at grave et elkabel over ved en fejl, mens kollegaen går nede i hullet med en skovl med risiko for at få mange tusinde volt igennem sig.

Det er ikke alene sikkerheden foran maskinen som bliver forringet af ikke at have en optimal belysning på sin gravemaskine. Men da mange gravemaskiner i dag også bruges til mange andre ting såsom nedbrydning er sikkerheden bagved maskinen også vigtig, hvis man kommer til at køre ind i gentande eller mennesker, som man simpelthen ikke har set.

Men hvad er alternativet?

Lige præcis derfor er LED belysning super relevant for gravemaskiner, da de i sig selv giver et meget bedre og skarpere lys end original halogen belysning. Gravemaskiner har som så mange andre maskiner allerede et ledningsnet fra de originale lamper og kan derfor relativt nemt udskiftes til LED belysning. Konverteringen vil være åbenlyst at gøre en dag hvor din maskine alligevel skal have service eller vejret er så dårligt, at man ikke kan arbejde i det. Konverteringen burde kunne gøres på højst en enkelt arbejdsdag, alt efter hvor mange lamper man ønsker at udskifte.

 

Hvilke fordele er der for udskiftning til LED belysning?

Som allerede nævnt er den helst store fordel, at sikkerheden bliver forbedret væsentligt. Derudover giver LED belysning meget mere lys, så du ser bedre fra maskinen og du har flere timer i døgnet at du kan udnytte, da du nu har muligheden for at arbejde når det er mørkt om morgenen og om aftenen.

LED belysning er også super relevant til gravemaskiner, da de ikke er ligeså følsomme overfor rystelser på samme måde som en halogen pærer er. Du ved det sikkert selv, du skifter tit dine pærer i dine eksisterende arbejdslamper. Præcis det slipper du for med LED belysning og du er derfor også sikret at de altid virker.

Hvilken typer af LED belysning skal jeg vælge?

Det er et super relevant spørgsmål! Mange går også op i udseendet på deres maskine og derfor er det naturligvis op til den enkelte at vælge den belysning som man selv bedst synes om.

Vi anbefaler, at man køber LED arbejdslamper til sin gravemaskine. Årsagen til dette er at de oftest har et bredt spredebillede, hvilket er vigtigt når man arbejder med en gravemaskine, da det er nærområdet som skal lyses op. Herudover er det naturligvis også en god idé, at montere nogle funktionelle LED forlygter og LED baglygter.

Nogle vælger ydermere at udstyre sin gravemaskine med en LED bar. Dette giver naturligvis en masse lumen, men en LED-bar lyser oftest rigtig langt, men ikke særlig bredt på korte afstande. Vi vil derfor anbefale at hvis man monterer en LED bar, så skal der være med kombination af LED arbejdslamper.

LED arbejdslamper har også den fordel, at de er nemme at placere rundt omkring på maskinen. Derfor kan der nemt laves en 360 graders belysning, hvorimod at en LED bar oftest kun kan placeres på førerhuset.

Det anbefales derudover også at vælge en LED arbejdslampe som har CISPR klasse 4, hvis du har en radio i din maskine for ellers kan du risikere støj i din radio når du har dine lamper tændt.

For at højne sikkerheden, gør du også klogt i at overveje at montere LED markeringslys og positionslys på din maskine. I mørke, tæt tåge, regn eller andet uvejr sikrer disse lys, at du bedre kan ses af andre, hvilket kan være med til at forhindre alvorlige ulykker.

 

betterstack-monitoring