Du bør altid tjekke efter, om der er den rette IP-klasse, hvis du har overvejelser om at købe en ny LED-lygte eller andet elektronisk udstyr.
IP-klasse, IP-kode eller IP-værdi. Kært barn har mange navne men uanset hvilken betegnelse du støder på, siger de alle tre noget om beskyttelsesniveauet i det produkt du kigger på. Mere specifikt siger det noget om produktets eller udstyrets evne til at modstå indtrængning fra eksempelvis fugt og andre væsker. En IP-kode på eksempelvis en arbejdslygte indikerer således hvor godt lygten er beskyttet mod både regn, mudder eller andet væske fra vejoverfladen.
IP står for “Ingress Protection”, som på dansk oversættes til “beskyttelse mod indtrængning”. En IP-kode er en universel standard, som er blevet bestemt af International Electrotechnical Commission (IEC). IEC er et standardiseringsorgan, der beskæftiger sig med standarder for elektriske, elektroniske og andre relaterede teknologier.
Hvor finder man IP-værdien?
Du kan typisk finde en lygtes IP-værdi ved at kigge på emballagen. Værdien angives ved at der står “IP” efterfulgt af to cifre, fx ‘IPxx’.
Det første tal i værdien fortæller noget om, hvor godt lygten er beskyttet mod indtrængning af faste objekter som eksempelvis støv. Her kan nummeret varierer fra 0 til 6, hvortil 0 er lavest og 6 er højest.
Det andet tal i værdien fortæller noget om, i hvor høj grad en lygte er i stand til at modstå indtrængning af væsker som eksempelvis regn. Her kan nummeret varierer fra 0 til 9k, hvortil 0 er lavest, og 9k er højest. Lygter, som har værdien 9k, kan tåle en højtryksvandstråle ved høj temperatur. Dette kan have stor betydning for mange forskellige typer køretøjer.
Hvad betyder de forskellige IP-klasser?
IP-klasser siger noget om den samlede beskyttelsesgrad på elektronisk udstyr. Nedenfor kan du se en oversigt over, hvad de forskellige cifre har af betydning for IP-værdien:
Første cifre: Indtrængning mod faste objekter
- IP0X – Ingen beskyttelse
- IP1X – Beskyttet mod faste objekter med en diameter 50mm eller større. Beskytter eksempelvis mod større kropsdele og håndflade
- IP2X – Beskytter mod faste objekter med en diameter på 12,5mm eller større. Beskytter mod berøring af eksempelvis fingre.
- IP3X – Beskytter mod faste objekter med en diameter på 2,5mm eller større. Beskytter blandt andet mod farlige dele såsom værktøj.
- IP4X – Beskytter mod faste objekter med en diameter på 1mm eller større. Beskytter også mod ståltråd.
- IP5X – Støvsikker
- IP6X – Støvtæt
Andet cifre: Indtrængning mod vand
- IPX0 – Ingen beskyttelse
- IPX1 – Beskytter mod vanddråber
- IPX2 – Beskytter mod vanddråber, der kommer fra en vinkel på maksimalt 15 grader lodret.
- IPX3 – Beskytter mod regn, hvor regnen kommer fra en vinkel på maksimalt 60 grader lodret
- IPX4 – Beskytter mod kraftige sprøjt fra alle sider
- IPX5 – Beskytter mod vandståler/vandspuling fra alle sider
- IPX6 – Beskytter mod kraftig sprøjt/spuling fra alle sider
- IPX7 – Beskytter mod kortvarig neddykning i vand på 15-100 cm i op til 30 minutter
- IPX8 – Beskytter mod langvarig nedsænkning i vand
- IPX9K – Beskytter mod højtryk spuling og høj vandtemperatur
Hvis man tager udgangspunkt i ovenstående, vil elektronisk udstyr med eksempelvis en klassificering på IP44 betyde, at udstyret er beskyttet mod faste objekter med en diameter på 1mm eller større heriblandt mod ståltråd, og udstyret er også beskyttet mod kraftige sprøjt fra alle sider.
Hvor skal de forskellige IP-klasser bruges?
Den rette IP-beskyttelsesværdi afhænger af, hvad det pågældende udstyr skal bruges til.
Er der eksempelvis tale om belysning til et indendørs rum, som eksempelvis hvor der ikke opstår meget fugt, er det ikke nødvendigt med en høj IP-beskyttelsesværdi, som kan modstå vand.
Derimod vil rum som eksempelvis badeværelset kræve en øget IP-beskyttelsesværdi, idet rummet udsættes for meget fugt og vand. Badeværelset vil kræve mindst IP44, men må gerne være IP55 eller højere.
Er der tale om belysning til industri, vil det selvsagt kræve en højere beskyttelsesværdi. Dette kunne eksempelvis være en IP-beskyttelsesværdi på IP65, som er godt til udendørs belysning og til industri. Arbejdslamper til eksempelvis traktorer kræver en IP-beskyttelsesværdi på IP67 eller mere.
Belysning med høj IP-værdi hos AgroLED
Selvom komplet vandtæthed ikke er en nødvendighed i alle former for belysning, mener vi ikke at det kan skade at vælge belysning med høj IP-værdi. Derfor har langt hovedparten af vores lamper og lygter IP-beskyttelsesværdi på mindst IP65. Dette gør sig blandt andet gældende for vores LED forlygter og LED baglygter, og sågar vores LED armaturer til garage og værksted, selvom disse gerne skulle undgå for meget vand og fugt.