72177776
info@agroled.dk
Produktsortiment
LED Guide

Regler for traktor belysning

Traktorer er ofte en uundværlig del af landbruget og er involveret i mange forskellige opgaver på gården. Det er derfor vigtigt, at traktorerne er udstyret med den rette belysning for at sikre sikkerheden for både føreren og omgivelserne. I dette blogpost vil vi gennemgå de gældende regler for traktorbelysning i Danmark, så du kan sikre dig, at din traktor opfylder kravene.

Der er forskellige gældende regler for, hvilken belysning der skal være på en traktor for at sikre sikkerheden for både føreren og omgivelserne.

Generelt set skal en traktor være udstyret med LED forlygter og LED baglygter, så andre trafikanter kan se traktoren i mørke eller dårlige vejrforhold. Derudover kan der også være krav om reflekser og andre synlighedsmarkeringer for at øge traktorens synlighed.

Det er også vigtigt, at traktorens belysning fungerer korrekt og er i god stand, så den kan opfylde kravene og bidrage til sikkerheden på vejen. Tag et kig på vores guide til at vælge den rigtige belysning, så sikrer du dig, at din traktor overholder alle regler og kører med lys i ordentlig kvalitet. Du kan selvfølgelig også udforske vores brede sortiment af forskellige LED arbejdslamper, markeringslys eller slingrelygter.     

Hvor mange lygter skal en traktor have?

Der er nogle generelle regler for, hvad en traktor skal have af belysning. En traktor skal være forsynet med lygter og refleksanordninger efter følgende regler:

 1. Traktoren skal have to fremadrettede, hvide eller gullige nærlygter, der uden at blænde kan oplyse vejen mindst 30 meter foran traktoren.
 2. Traktoren skal have to fremadrettede, hvide positionslys og to bagudrettede, røde baglygter, der alle er synlige i mindst 300 meter uden at blænde. Positionslygter, der er sammenbyggede med gullige nærlyslygter, kan være af denne farve.
 3. Traktoren skal have et lige antal bagudrettede, refleksanordninger, der er E- eller e-mærkede eller godkendt af justitsministeriet (JRU-mærkede), og som ikke er trekantede.
 4. Traktoren skal have gule retningsviserblinklygter på hver side, der afgiver mindst 60 og højst 120 blink pr. minut, og, såfremt lygterne ikke kan ses direkte af føreren, skal de være tilsluttet en kontrolanordning ved førerpladsen.
 5. Traktoren skal have to bagudrettede, røde stoplygter med væsentlig større lysstyrke end baglygterne.

Regler for bagud- og fremadvendte lygter og reflekser på traktor

Der er nogle generelle bestemmelser for, hvordan de bagudvendte lygter og reflekser skal være placeret på din traktor.

 • En traktor skal være forsynet med to baglygter, der skal være anbragt mindst 35 cm og højst 1,50 m over vejbanen og højst 40 cm fra kanten. 
 • Hvis konstruktionen gør det nødvendigt, kan baglygten dog anbringes i en højde på op til 2,10 m over vejbanen. 
 • Blinklygterne skal være anbragt i en højde på op til 2,30 m.

Har du en registreret traktor, er der er krav om, at din traktor har to stoplygter

 • Stoplygterne skal være anbragt mindst 0,35 m og højst 1,50 m over vejbanen og højst 40 cm fra kanten. 
 • Hvis konstruktionen gør det nødvendigt, kan stoplygten dog anbringes i en højde på op til 2,10 m over vejbanen.

Reglerne for fremadvendte lygter og reflekser er de samme ift dimensionerne på traktoren, men skal indebære to positionslys, to nærlyslygter og to blinklygter.

Der skal også være anbragt to bagudvendende refleksanordninger, der må være anbragt 60 cm fra køretøjets yderste kant. Højden over for disse reflekser vejbanen kan være op til 1,50 m.

Regler for sidevendte lygter og reflekser

Regler for sideblinklys:

 • På traktor kan sideblinklygter være anbragt indtil 1,90 meter over vejbanen og hvis traktorens opbygning gør det nødvendigt op til 2,30 meter.

Regler for sidemarkeringslygter:

 • Traktorer skal ikke være forsynet med sidemarkeringslygter hverken som registreret eller uregistreret. Du må dog gerne, hvis du føler det nødvendigt.

Regler for sidereflekser:

 • Traktorer skal ikke være forsynet med sidereflekser hverken som registreret eller uregistreret, men du må gerne påsætte disse, hvis du finder det nødvendigt.

Hvornår skal man bruge rotorblink på en traktor?

Hvis der er udragende dele eller påmonterede redskaber, der stikker mere end 1 m frem, 2 meter bagud eller 15 cm ud fra siden af traktoren, skal rotorblink være tændt også uden for lygtetændingstiden.

Så kører du med påmonterede redskaber og udragende dele, der stikker ud til den ene eller den anden side i et af ovenstående omfang, skal du påmontere et rotorblink, også selvom det er ude for lygtetændingstiden. Bliv klogere på regler for rotorblink i vores indlæg herom.

Regler for brug af ekstra lygter på traktor?

En traktor kan være forsynet med ekstra lygter også kaldet hjælpelygter, så længe det er i overensstemmelse med reglerne. Har du behov for hjælpelygter til din traktor, så skal de være tilkoblet sådan, at lygterne kan holdes tændt, selvom motoren ikke er i gang. Positionslyset må ikke kunne slukkes, når fjern- eller nærlyset er tændt. Baglygter og nummerpladebelysning må heller ikke kunne slukkes, når traktorens andre påbudte lygter er tændt. Et sæt arbejdslamper er også gode at have, særligt i svært fremkommeligt terræn, om aftenen og natten samt på dage med dårlig sigtbarhed.

En traktor skal også være forsynet med lydsignalapparat samt retningsviserblinklys. Det er tilstrækkeligt, at traktoren enten er forsynet med et sideblinklys på hver side eller med for- og bagblinklys, der er anbragt så tæt på yderkanten af førerhuset som muligt.

Alt i alt er det meget vigtigt at overholde reglerne for traktorbelysning, da det både sikrer, at traktoren er synlig på vejen, og at færdselsloven overholdes.

Reglerne for belysning, når man køre med tvillingehjul

Ved kørsel med tvillingehjul skal køretøjet være afmærket med en fremadrettet hvid og en bagudrettet rød refleks, samt – i lygtetændingstiden – en fremadrettet hvid og bagudrettet rød markeringslygte i den eller de sider, hvor tvillingehjul eller påmonterede redskaber mv. rager mere end 15 cm ud fra siden af køretøjet.

Hvis du køre med et arbejdsredskab, der. rager mere end 1 m frem, skal der på hver side være to fremadrettede hvide reflekser og en gul siderefleks. Hvis dit arbejdsredskab rager mere end 2 m bagud, skal der på hver side være to bagudrettede røde reflekser og en gul siderefleks.

Disse afmærkninger er med til at gøre køretøjet synligt på vejen, hvilket er særligt vigtigt for at undgå uheld. Det er derfor vigtigt at sørge for, at køretøjet er korrekt afmærket, når der køres med tvillingehjul.

Hvad betyder trekanten på en traktor?

En traktor skal være udstyret med en rød, bagudvendt trekant medmindre, at traktoren indgår i et vogntog. Trekanten er et signal til bagvedkørende bilister, som fortæller, at køretøjet med trekanten er langsomtkørende.

Trekanten skal være en ligesidet trekant og være rød og reflekterende eller flourescerende kant. Den skal anbringes bag på traktoren og skal kunne tages af.

Find belysning til din traktor hos AgroLED

Hos AgroLED er vi specialister i belysning til traktorer, landbrugsmaskiner, trailere og lastbiler. Vores brede udvalg af lys og lygter tæller blandt andet LED fjernlys og LED armaturer. Vores lyskilder er alle LED, grundet de mange fordele ved LED lys som eksempelvis den længere levetid. Ønsker du at høre mere om vores produkter, eller har du spørgsmål til regler for belysning, er du altid velkommen til at kontakte os.

betterstack-monitoring