Har du problemer med at finde de rigtige LED-lygter til lige præcis din traktor? Så prøv vores LED-Guide som viser præcis hvad du skal bruge

her
72177776
info@agroled.dk
Produktsortiment
LED Guide

Hvad er lumen?

Hvad er lumen, og hvad betyder det egentlig? Måske har du også stillet dig selv netop det spørgsmål, når du har været på udkig efter LED-pærer. 

Det kan være en jungle at skulle navigere rundt i alle de begreber, man kan støde på, når man skal finde den rigtige lyskilde – herunder også LED-lys. Men fortvivl ikke. 

Vi har samlet alt det, du skal vide om lumen i dette indlæg og guider dig til, hvad begreberne egentlig dækker over. Så er du godt klædt på til at vælge den helt rette LED pære, der passer til dine behov. 

 

Læs med og bliv klogere på, hvad lumen betyder, hvad forskellen på lux vs lumen er, og hvordan lumen omregnes til watt.  

 

Hvad betyder lumen? 

Lumen refererer til den lysstyrke, eller den samlede mængde synligt lys, som en lyskilde udsender i alle retninger – altså 360 grader. Lysstyrken måles altså i lumen og forkortes ‘lm’ eller med det græske bogstav Φ (fi). 

 

Jo højere lumen-værdien er, jo mere lys udsender pæren. Lumen er dog ikke det samme som watt, hvilket vi vil komme nærmere ind på senere i indlægget, hvor vi gennemgår, hvordan lumen omregnes til watt. 

 

Hvad er forskellen på lumen og watt?

Traditionelt har man målt en pæres lysstyrke i watt, mens lumen måler det synlige lysudbytte. 

 

For at forstå forskellen mellem lumen og watt skal man tænke på det på denne måde: watt indikerer, hvor meget energi en lyskilde bruger, mens lumen indikerer, hvor meget lys en lyskilde producerer. 

 

Efter man begyndte at gå over til sparepærer, gik man i samme omgang over til at måle lysstyrke i lumen i stedet for watt. Derfor er watt ikke længere den optimale måde at vurdere en pæres styrke – altså hvor effektiv lyskilden er til at oplyse et område. 

 

Det hænger desuden sammen med, at LED-lamper er blevet langt mere effektive, når det kommer til deres energieffektivitet i forhold til udbyttet af lys. Når du vælger en LED-pære, skal du derfor tage højde for lumen i stedet.  

Lumen skala – hvad svarer lumen til i watt?

En lumen skala bruges til at omregne watt til lumen for at se, hvor energieffektiv en LED-pære er. Når du kigger på specifikationerne på en LED-pære, vil du også kunne finde oplysninger om lumen, der angiver pærens lysstyrke. 

 

Nedenstående tabel er en lumen skala, der angiver hvad lysstyrken i lumen svarer til i watt for en eksempelvis en glødepære: 

Watt Lumen
15 W 140 lm
25 W 250 lm
40 W 470 lm 
60 W 800 lm
75 W 1.050 lm
100 W 1.520 lm

 

Lumen vs lux – hvad er forskellen? 

Hvad er lux? Det spørgsmål har du garanteret stillet dig selv, hvis du har hørt om begreber som lux og lumen. Der er en god grund til, at der kan opstå forvirring omkring begreberne – de er nemlig beslægtede. 

 

Lux er en måleenhed, der bruges til at beregne hvor meget lys der rammer en flade eller et specifikt område. Tallet angiver altså, hvor meget et areal er lyst op af lysstrålen, hvorimod lumen er den samlede mængde lys, LED-pæren udsender.  


Lux lys skal derfor ikke forveksles med lumen; 1 lux svarer nemlig til 1 lumen pr. kvadratmeter. Lux bruges som regel til at finde den korrekte belysning til kontorlandskaber, stalde eller andre typer af arbejdspladser, hvor optimal belysning er afgørende. 

 

Kelvin angiver lysets farvetemperatur

Farvetemperaturen, eller farven på lyset, måles i kelvin. Farvetemperaturer, der er under 3000 kelvin, kategoriseres som varme farver, og farvetemperaturer, der er over 5000, kaldes for kolde farver. Disse farver er som regel mere blålige end de varmere farver, der ofte er mere gullige. 

 

De varme farver er oftest med til at gøre os trætte, mens de kolde farver kan virke mere opkvikkende. Derfor bruges farvetemperaturer med over 5000 ofte i kontormiljøer og andre steder, hvor der er brug for en koldere belysning. 

 

[Udforsk vores udvalg af LED-arbejdslamper] 

 

Sådan ser du energimærkningen

Det er et EU-krav, at alle lyskilder skal have en energimærkning. A’erne på energimærkningen angiver, hvor energivenlig lyskilden er. Jo flere A’er, der er på den givne lyskilde, jo mere energivenligt kan man altså sige, at pæren er.

 

Find den rette LED-belysning hos AgroLED

Er du på udkig efter en bestemt type LED-belysning, så er du kommet til det rigtige sted. Hos AgroLED har vi et stort udvalg af blandt andet LED-arbejdslamper, LED-forlygter, LED-baglygter og rotorblink og blitzblink i LED

 

Hos os finder du alt i LED-belysning til landbrugssektoren, uanset hvilken type belysning, du er på udkig efter. 

betterstack-monitoring