72177776
info@agroled.dk
Produktsortiment
LED Guide

Hvad er forskellen mellen LUX og Lumen

LUX, lumen, Kelvin og watt – hvad er det egentlig? Forskellen mellem LUX, lumen, Kelvin og watt kan være forvirrende, synes du ikke? Der opstår hurtigt spørgsmål om, hvilken af disse der er vigtig: antallet af lumen, antallet af watt eller er Kelvin vigtigere? 

Vi forklarer dig forskellen mellem LUX og lumen samt forskellen mellem Kelvin og watt og du finder ud af, at det ikke er så kompliceret, du skal bare vide det. 

Hvad betyder Lumen?

For at forstå forskellen mellem LUX og Lumen er det vigtigt at vide, hvad Lumen er. Lumen er mængden af lys, der produceres af en lampe og måles udfra den samlede mængde synligt lys, der udsendes i alle retninger af en lyskilde. Dette er lysstyrken på en lampe. 

Tidligere kunne man også beregne lumen for glødelamper og halogenlamper, men dengang var det mere almindeligt at tænke i watt. Da forholdet mellem lumen og watt ikke er det samme i LED-belysning, kan watt ikke længere bruges til at bestemme lysudbyttet. Nedenfor ses en tabel over lumen til watt. En praktisk sammenligning af lumen-lysintensitet, der viser forskellen. 

lysstrøm  LED lampe  Glødepære  Halogenlampe 
300 lumen  3W  25-30W  35W 
600 lumen  6W  60W  42W 
1300 lumen  13-20W  100W  70W 
2100 lumen    150W   

Lysintensiteten i Lumen

Lysintensiteten i lumen betyder forholdsvis mere synlighed – så du kan også arbejde under dårlige lysforhold. 

Det højere lumental for en lampe betyder dog ikke nødvendigvis, at det er bedre. Forlygter fra “CRAWER” har en lyseffekt, der er op til fire gange højere end konventionelle halogenforlygter, men disse forlygter producerer ikke det optimale antal lumen, fordi de også skal være lovlige at bruge på vejen. Der er en række regler for kørsel på veje, ellers vil forlygterne blinde andre trafikanter. Lyseffekten fra “CRAWER” er dog designet, så de giver god synlighed og er godkendt til brug på veje. 

Er du nysgerrig efter, hvordan forlygterne på traktoren ser ud? Så tag et kig på vores YouTube kanal eller tjek produkterne ud i webshoppen! Du kan endda prøve vores LED-Guide, så du kan se, hvilken slags lamper du har brug for! 

 

Læs også: Hvad er Lumen?

Lumen vs Watt

Wattforbruget som en indikation af lyseffekt er ikke længere særlig interessant i disse dage; forskellen mellem LUX og lumen er vigtigere. Du behøver kun watt for at vide, om en bestemt lampe passer til dit køretøj. Det angiver den strøm, som en lampe har brug for for at fungere, dvs. hvor meget energi den bruger, når lyset kommer til synlighed. 

Hvad er Kelvin?

Når du vil købe en lampe, ser du ofte det Kelvin-nummer, som lampen har. Kelvin nummeret angiver lysets temperatur i farver. 1200 K svarer til levende lys (varmt rødt/orange lys) og 10000 K svarer til stærkt sollys. Mange af vores arbejdslamper er omkring 6000K, hvilket svarer til dagslys. Så dette er den ideelle farve til udendørs arbejde. Det giver et godt overblik over alt, hvad der sker foran dig. 

 

Læs også: Guide sådan vælger du den rette belysning

Hvad er LUX?

Men hvad er forskellen mellem LUX og Lumen? LUX-måleenheden angiver, hvor stærkt et areal på en kvadratmeter er oplyst. En lampe med 1000 lumen pr. Kvadratmeter belyser dette område med 1000 LUX. De samme 1000 lumen på et areal på 10 kvadratmeter belyser dette område med 100 LUX. Det er også vigtigt, hvor højt lampen hænger. Fordi jo højere lampen hænger, jo mere jævnt fordeles lyset over overfladen. 

I princippet gælder LUX-tallet kun for værelser, haller og stalde. Lyseffekten på traktoren er lidt anderledes, fordi spredevinklen kræves her. 

For eksempel kan du beregne præcis, hvor mange lamper du har brug for i værkstedet eller laden. Hvis du har brug for hjælp til dette, tilbyder vi dig individuel og gratis belysningsplanlægning! Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om, hvad forskellen mellem LUX og Lumen faktisk betyder. 

Forskellen mellem Lux og lumen

Nu ved du, hvad forskellene er mellem LUX og lumen og mellem Kelvin og watt. Du skal være opmærksom på antallet af lumen med hensyn til lysudgang. LUX angiver lyseffekten pr. kvadratmeter. Wattforbruget er der for at se, om lampen passer til din traktormodel, og Kelvin er der for at se farvetemperaturen. Det er ikke så kompliceret, er det? 

Find belysning til din traktor hos AgroLED

Hvis du stadig har spørgsmål om forskellen mellem LUX, Lumen, Watt og Kelvin, kan du kontakte os til enhver tid. Vi har viden og hjælper dig gerne! 

Hos AgroLED er vi specialister i belysning til traktorer, landbrugsmaskiner, trailere og lastbiler. Vores brede udvalg af lys og lygter tæller blandt andet LED fjernlys og LED armaturer. Vores lyskilder er alle LED, grundet de mange fordele ved LED lys som eksempelvis den længere levetid.

 

betterstack-monitoring