72177776
info@agroled.dk
Produktsortiment
LED Guide

Guide: Sådan vælger du den rette belysning

Ved landbrugs- og industriarbejde er det utroligt vigtigt, at du anvender den rette belysning, og hos AgroLED mener vi helt klart, at LED er den rigtige vej at gå. Men selv når man har valgt belysning med LED, er der stadig en masse ting at tage højde for, så man ender med den helt rigtige lygte.

Derfor har vi hos AgroLED gjort det nemt for dig og lavet en guide til, hvordan du vælger den helt rigtige LED-belysning. Læs med her og bliv klogere på hvad du skal være opmærksom på i jagten efter det rigtige led armatur til værkstedet, garagen, traktoren eller lagerhallen.

Find antal Lumen eller Watt (Lysstyrke)

Tidligere var watt den eneste måde at måle en lyskildes lysstyrke på. Det var dog kun et udtryk for, hvor meget strøm en glødepære brugte til at skabe lys. I dag taler vi om lumen, når vi beskriver en lyskildes lysstyrke, da dette er et noget mere retvisende tal. Med LED lygter bruges nemlig langt færre watt til at skabe mere lys, og derfor er lumenværdien mere relevant at tage hensyn til end watt-værdien.

En LED lygte med 800 lumen vil eksempelvis svare til en gammel 60 watts glødepære. Bemærk dog, at to lyskilder med samme watt-værdi kan have forskellige lumenværdier, og derfor bør du altid læse de specifikke produkters beskrivelser for at få mere information om lyskildernes lumenværdi.

Lumen fortæller noget om, hvor skarpt og kraftigt eksempelvis en lygte lyser. Jo højere lumen er, desto mere lys udsendes der.

En tommelfingerregel for antal lumen er:

  • 100-300 lumen svarer til en lysstyrke, som kan bruges til at navigere i mørke.
  • 300-1.000 lumen svarer til en lysstyrke, der er kraftigt nok til at oplyse et rum i et hus.
  • 1.000+ lumen er en meget kraftig lysstyrke. Til sammenligning udsender en billygte som udgangspunkt mellem 700-3.500 lumen.

Skal du arbejde med landbrug eller industri, er det en god idé med en lumen på over 1.000. 

Se også: Vores sortiment af LED forlygter og LED baglygter.

Farvetemperaturen (kelvin) 

Farvetemperaturen spiller en central rolle i dit valg – særligt hvis det også omhandler arbejde i mørke. Farvetemperaturen har nemlig en direkte effekt på vores reaktions- og ydeevne. Farvetemperaturen måles i enheden kelvin (k), som spænder helt fra 0 til 10.000. Jo højere kelvin, desto mere blåligt bliver lyset. Som udgangspunkt skelnes der henholdsvis mellem varme, neutrale og kolde farver som vist nedenfor:

  • Varme farver: 2.700 – 3.300 Kelvin
  • Neutrale farver: 3.500 – 4.000 Kelvin
  • Kolde farver: 4.000 – 5.000 Kelvin

Det kan være svært at koncentrere sig og holde sig vågen i for svag belysning, hvilket også kan medføre flere fejl og potentielt set farlige situationer. Derfor er det enormt vigtigt, at man får valgt den helt rigtige belysning.

Typer af lyskilder

Der findes flere forskellige typer af lyskilder at vælge imellem heriblandt halogen-, xenon- og ikke mindst LED-lys.

Halogen-lys er nok den billigste at købe, dog er der en del ulemper ved denne type lys. halogen-lys har som udgangspunkt en mørkere, varmere farve, en kortere levetid og et højt energiforbrug. Der er også den store ulempe, at halogen-lyskilder bliver enormt varme og øger risikoen for, at der kan opstå brand.

Xenon-lys er stærkt og bruger ikke meget strøm i sammenligning til halogen. Der er dog den ulempe, at det tager lang tid for gassen at varme op.

Til sidst er der LED-lys, som har en mere behagelig lysstyrke, som ikke er blændende. Der er også den fordel, at LED-lys er energibesparende og har en længere levetid.

Se også: Vores sortiment af LED blitzblink og markeringslys.

Kig på IP-klassificeringen

Det er vigtigt altid at sikre sig, at det elektroniske udstyr, eller den LED-lygte, du overvejer at købe, har den korrekte IP-klasse. IP-klassen angiver beskyttelsesniveauet i produktet og dets evne til at modstå indtrængning fra eksempelvis fugt eller andre væsker.

IP står for “Ingress Protection” – eller på dansk “beskyttelse mod indtrængning”. Det er en universel standard fastsat af International Electrotechnical Commission (IEC), som beskæftiger sig med standarder for elektriske, elektroniske og andre relaterede teknologier.

IP-værdien angives ved værdien “IPxx”, hvor xx består af to cifre. Det første ciffer i værdien indikerer, hvor godt lygten er beskyttet mod faste objekter, som fx støv. Cifret varierer fra 0 til 6, hvor 0 indikerer den laveste beskyttelse, og 6 indikerer den højeste. Det andet ciffer i værdien fortæller, i hvor høj grad lygten er beskyttet mod væsker såsom regn. Her varierer cifret fra 0 til 9, hvor 0 indikerer den laveste beskyttelse, og 9 den højeste.

Læs også: Vores guide til IP-Klasser

Derfor bør du vælge LED frem for andre typer af lyskilder 

Der findes flere forskellige typer af lyskilder at vælge imellem; heriblandt halogen-, xenon- og ikke mindst LED-lys. Som nævnt tidligere mener vi hos AgroLED klart, at LED er vejen at gå.

Halogenlys er nok den billigste af de tre at købe, men der er dog en del ulemper ved denne type lys. Halogenlys har som udgangspunkt en mørkere, varmere farve, en kortere levetid og et højt energiforbrug. Der er også den store ulempe, at halogen-lyskilder bliver enormt varme og øger risikoen for, at der kan opstå brand.

Xenonlys er stærkt og bruger ikke meget strøm i sammenligning med halogen. Der er dog den ulempe, at det tager lang tid for gassen at varme op.

Til sidst er der altså LED-lys, som har en mere behagelig lysstyrke, som ikke er blændende. Der er også den fordel, at LED-lys er energibesparende og har en længere levetid.

LED-lys er også mere alsidige end halogen og xenon. De kan nemt tilpasses og anvendes i en bred vifte af applikationer, og de er mere fleksible i form og størrelse end traditionelle lygter. Derudover er LED-lys mindre modtagelige over for stød og vibrationer, hvilket gør dem mere velegnede til køretøjer og maskiner, der bruges i barske omgivelser.

Strømforbrug og levetid

Strømforbruget og levetiden på den pågældende belysning har selvsagt også betydning. Særligt i tider med en global energikrise er det vigtigt at vælge en belysning, som ikke kræver for meget strøm.

Som nævnt har LED-lys et lavt strømforbrug og en længere levetid. LED-belysning kræver faktisk hele 10-15% mindre elektricitet end pærer for at producere den samme mængde lys. Derudover har LED-belysning også en længere levetid end eksempelvis halogenlys. Som udgangspunkt har LED-lamper, hvad der svarer til 15.000 driftstimer. Til sammenligning har en halogenlampe omtrent 2.000 driftstimer, og en almindelig pære har kun omkring 1.000 driftstimer i sig.

Læs også: Vores artikel om fordele ved LED lys.

Skemaoversigt over Watt forbrug fordelt på almindelig pære, spare pære og LED pære

Typer af arbejdslamper

Der findes et væld af arbejdslamper med forskellige formål. Den bedste lyskilde afhænger derfor af, hvilken type arbejde du skal udføre

Hos AgroLED har vi et bredt udvalg af LED arbejdslamper til blandt andet traktorer og andre maskiner. Vores arbejdslamper kan også bruges til:

  • Landbrug
  • Til både bilen og til trailere;
  • Traktor belysning
  • LED-hallys i forskellige effektniveauer
  • Facadebelysning og bevægelsesdetektorer
  • Forskellige typer bærbare lamper

Når du skal vælge en arbejdslampe, bør du tænke over, om den skal bruges til oplysning af et nærområde eller fjernområde.

Skal du oplyse et nærområde, eksempelvis rundt om en traktor eller et andet køretøj, kan du passende benytte én eller flere arbejdslamper. Selv ved dårlig sigtbarhed kan en arbejdslampe bidrage til at øge produktiviteten væsentligt. Skal du derimod bruge belysning til fjernområder, findes der et bredt udvalg af LED fjernlys i mange forskellige designs til mange anvendelser.

Læs også: Regler for traktorbelysning.

betterstack-monitoring